Celebrem el Dia mundial de l’energia aprofitant els residus

El 1949 es va instituir el 14 de febrer com el Dia Mundial de l’Energia, amb l’objectiu de conscienciar la societat sobre la importància de fer un ús responsable i eficient dels recursos energètics. El model de producció i consum d’energia ha d’anar inevitablement cap a la desaparició dels combustibles fòssils i l’augment de fonts d’energia renovable, per minimitzar cada vegada més l’impacte ambiental que tenen les nostres accions.

L’augment d’equipaments per generar energia verda, com plaques fotovoltaiques, és una gran notícia. Però hi ha molts recursos ja existents que s’estan malbaratant i servirien per produir energia. Per exemple, els residus.

Tot aquells residus que no s’han pogut evitar ni recuperar ni reciclar, encara poden tenir una nova funció a través de la valorització energètica, que és una font d’energia parcialment renovable (50%). Es tracta d’un camí molt més sostenible que enterrar els residus en un abocador, on no s’aprofiten, ocupen espai i generen tres vegades més emissions de gasos d’efecte hivernacle que la valorització. A través de la combustió, es produeix energia tèrmica i elèctrica, i posteriorment també s’aprofiten els materials que no cremen; un tractament de residus que que forma part de l’economia circular.

T’expliquem en un vídeo com funciona la valorització energètica al Camp de Tarragona.